Det er faktisk svært at svare entydigt på, hvornår et alkoholforbrug går hen og bliver et alkoholmisbrug. Især hvis grænsen skal udtrykkes i form af et bestemt antal genstande.
Dels er det svært fordi vi mennesker er fysisk forskellige, så den samme mængde alkohol vil påvirke to mennesker forskelligt, og dels fordi betegnelsen misbrug til dels er kulturelt bestemt.
Alkoholforbrug og -misbrug siger noget om, hvad den herskende alkoholmoral anser for normalt og unormalt. Hvad man betragter som et acceptabelt alkoholforbrug, og hvad man finder uacceptabelt.
Grænser i bevægelse
Disse grænser har ændret sig over tid og er i stadig bevægelse. De er iøvrigt også forskellige fra kultur til kultur, ja endda fra land til land. Sammenlign f.eks. alkoholmoralen i Danmark, Norge, Sverige og Finland.
Sundhedsstyrelsen anbefaler i dag, at mænd drikker højst 14 genstande om ugen, og kvinder højst 7. Dette er i øvrigt en ændring fra tidligere, hvor Sundhedsstyrelsens grænser hed henholdsvis 21 genstande for mænd og 14 for kvinder. Opfattelsen af hvor meget alkohol, der er for meget, har altså ændret sig.
Det er vigtigt at påpege, at Sundhedsstyrelsens anbefalede grænser udelukkende handler om hvor stort et alkoholindtag der vurderes at være fysisk skadeligt på lang sigt.
Sundhedsstyrelsen forholder sig ikke til psykiske eller sociale konsekvenser af drikkeri, og de forholder sig slet ikke til, hvad der er tilrådeligt for mennesker, som allerede har udviklet afhængighed af alkohol. For alkoholikeren er selv én genstand for meget. Her findes der ikke længere noget antal genstande, som det er sikkert at drikke.