Viden

Er alkoholisme arveligt?

4 ud af 5 af vores patienter kommer ud af deres alkoholmisbrug.

Behandlingscenter Søby Park tilbyder døgnbehandling af primært alkoholmisbrug, men også andre afhængigheder som kokain, hash og misbrug af receptpligtig medicin.

Vi modtager patienter fra hele landet på alle ugens dage, året rundt

Ring derfor NU på TLF. 86 87 12 24 og hør, hvordan du omgående får din pårørende eller dig selv i alkoholbehandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Har alkoholisme noget med den genetiske arv at gøre?

Det genetiske grundlag for alkoholisme er noget, der stadig mangler at blive udforsket til bunds, men vi kan i hvert fald konstatere, at nogle mennesker reagerer anderledes på alkohol end de fleste.

Mens de fleste er tilfredse med at drikke 2-3 genstande, så føler alkoholikeren ikke nogen indre ”stopklods” efter et par genstande. Personen vil bare have mere. 

Der er ikke tale om personer med en dårlig moral eller ringe selvkontrol i øvrigt. 

Der er tale om en fysisk reaktion, der adskiller sig fra de fleste andre menneskers, hvilket tyder på en genetisk forskel hos alkoholikeren.

Den genetiske arv betyder dog ikke at børn af alkoholikere nødvendigvis selv bliver alkoholikere. 

Nogle børn af alkoholikere bliver tværtimod ekstra vagtsomme overfor alkohol, netop på grund af deres oplevelser med alkoholisme under opvæksten.

Hvem bliver alkoholiker?

Vi kan ikke på forhånd sige, hvem der vil udvikle alkoholisme og hvem der ikke vil. Det eneste vi kan sige er, at både genetisk arv og miljø spiller ind. Således har man højere risiko for at udvikle alkoholisme, hvis man er vokset op med en mor eller far, der er alkoholiker. 

Statistikkerne viser, at folk som har en eller to forældre der er alkoholikere, har 3-4 gange højere risiko for at udvikle alkoholisme end folk, der ikke er børn er alkoholikere. Der er derfor meget, som tyder på at risikoen for at udvikle alkoholisme til dels er arveligt betinget.

De tidlige tegn på alkoholisme er ofte lettere at få øje på i bagklogskabens klare lys – dvs når først problemet er blevet synligt for enhver. 

Det kan derimod være vanskeligt at vurdere om en 20-årig er ved at grundlægge en alkoholisk karriere, eller om han/hun blot ”fester igennem” som led i en ungdomskultur, for så at skrue ned for alkoholindtaget igen, når de er blevet mere voksne og modne.

Er alkoholisme en sygdom?

Ja, alkoholisme er en sygdom. Uanset alder, køn eller social baggrund så er de psykiske og adfærdsmæssige lighedstræk mellem alkoholikere næsten skræmmende ens. Det tyder alt sammen på, at det er en sygdom. 

Sygdommen alkoholisme er både af fysisk og psykisk karakter.

I Anonyme Alkoholikere vil man tilføje, at den også er af åndelig karakter. Den fysiske del handler dels om en forskel i genetisk disposition, som gør at personen har øget risiko for at udvikle et alkoholisk drikkemønster, og dels handler det om de fysiske skader som aktiv alkoholisme uvægerligt vil medføre. Ting som leverskader og betændelse i bugspytkirtlen.

Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega et problem med alkohol?

Så tøv ikke med at kontakte os. TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00
– også weekend og helligdage –

Hvordan kan man undgå at blive alkoholiker?

Problemet med alkoholisme er, at man sjældent opdager at man er alkoholiker før man sidder godt og grundigt i saksen. 

Og selv da kan alkoholikeren selv have meget svært ved at indse, at han er alkoholiker. Det er derfor vanskeligt at svare på, hvordan man undgår at blive alkoholiker.

Det nemmeste svar er selvfølgelig, at man kan undgå at blive alkoholiker ved slet ikke at drikke alkohol, men det er næppe et realistisk eller praktisk råd, da ni ud af ti mennesker jo godt kan drikke socialt uden at få problemer med alkohol. Og det skal de have lov til.

Behandlingscenter Søby Park mener vi, at det er bedre at fokusere på, hvordan man løser sit alkoholproblem, når først det er opstået. 

Det er mere realistisk end at forsøge at undgå sygdommen.

Hvilken hjælp er der at hente, hvis man har et alkoholmisbrug?

Den bedste hjælp er professionel hjælp i form af en Minnesotabehandling, som den der tilbydes på Behandlingscenter Søby Park, som modtager alkoholikere fra hele landet. 

Der er tale om en intensiv døgnbehandling over 5-6 uger, dog KUN efter forudgående aftale og mod egenbetaling (evt. via privat sundhedsforsikring).

 Alkoholikeren afruses indledningsvist og medicineres mod abstinenser, og får derefter opbygget en ”værktøjskasse” til at leve et godt og ædru liv uden alkohol. 

I vores behandling lykkes det for fire ud af fem at blive helt fri af alkoholen.

Steen Beck daglig leder hos behandlingscenter Søby Park
handling nu

Bliv ringet op af én af vores behandlere

Kontakt Steen Beck, som selv er ædru alkoholiker efter en behandling i 1995, eller en anden af vores medarbejdere på tlf. 86 87 12 24. 

Eller bliv ringet op på et tidspunkt, der passer dig.

Vi besvarer dine spørgsmål og giver dig råd om hvordan du får din pårørende eller dig selv i behandling. 

4 ud af 5 af vores patienter opnår et liv uden alkohol.

    Hvornår passer det dig bedst?

    Alkoholbehandling der virker

    Derfor vælger mange patienter at komme i alkoholbehandling hos Behandlingscenter Søby Park

    Ring mig op

    Bliv ringet op