Viden
Hvad gør alkohol ved hjernen?
4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres misbrug til alkohol.
Ring TLF. 86 87 12 24 og få råd om, hvordan man kommer ud af et misbrug.
Hjem » Hvad gør alkohol ved hjernen
Ring TLF. 86 87 12 24 og få råd om, hvordan man kommer ud af et misbrug.
Når vi har drukket os berusede, har vi i virkeligheden forgiftet hjernen en smule.
Det også derfor alkohol kaldes en rusgift. De fleste oplever denne rus eller forgiftning som behagelig. Vi føler os lidt mere modige, åbne og opstemte.
Rent neurokemisk påvirker alkohol hjernens produktion af signalstoffer, også kaldet transmitterstoffer, som er de stoffer der videregiver hjernecellernes elektriske impulser.
De vigtigste signalstoffer i denne sammenhæng er stoffer som serotonin, dopamin, glutamat og endorfiner. Alkoholen tilfører blandt andet hjernen mere dopamin, hvilket er det stof der får os til at føle os euforiske og mere snakkelystne, når vi er berusede.
Efter lang tids alkoholmisbrug vil hjernens egen produktion af dopamin svækkes kraftigt.
Alkoholikeren vil derfor med tiden føle større og større trang til at indtage alkohol, blot for at føle sig nogenlunde tilpas.
Alkoholmisbrug kan på lang sigt skade hjernen og føre til alkoholdemens.
Når vi har drukket så meget at vi er blevet fulde sker der flere ting i kroppen samtidig. For det første kommer leveren på overarbejde. Leveren har blandt andet til opgave at nedbryde alkohol og udskille giftstoffer. Da alkohol er en rusgift har leveren travlt med at nedbryde alkoholen til mindre skadelige stoffer.
Ud over dette påvirker en alkoholpromille over 0,5 også øjnenes evne til at fokusere. Er promillen over 0,8 bliver vores synsvinkel indskrænket.
Alkohol får også vores blodårer til at udvides med det resultat at vi oplever øget varme i kroppen og rødmen i ansigtet.
Hvis man fortsætter med at drikke sig til en endnu højere promille på omkring 4 kan man risikere akut alkoholforgiftning, hvilket kan være dødeligt.
Ved et langvarigt alkoholmisbrug vil alkoholen skade flere af vores organer.
Nogle af de mest udbredte fysiske skader er ting som fedtlever eller skrumpelever (cirrose), hjertekar-sygdomme, betændelse i bugspytkirtlen, mavetarm-sygdomme, nervebetændelse, diabetes samt skader på hjernen og centralnervesystemet.
Dertil kommer de psykiske skadevirkninger af et alkoholmisbrug. Det er typisk lidelser som angst, depression, rastløshed og søvnforstyrrelser. Også selvmodstanker er udbredte blandt alkoholikere.
Kontakt Steen Beck, som selv er ædru alkoholiker efter en behandling i 1995, eller en anden af vores medarbejdere på tlf. 86 87 12 24.
Eller bliv ringet op på et tidspunkt, der passer dig.
Vi besvarer dine spørgsmål og giver dig råd om hvordan du får din pårørende eller dig selv i behandling.
4 ud af 5 af vores patienter opnår et liv uden alkohol.