Viden

Kan ikke tåle alkohol

4 ud af 5 af vores patienter kommer ud af deres alkoholmisbrug. 

Ring på TLF. 86 87 12 24 og få vejledning om, hvordan du får din pårørende i behandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Vi modtager patienter fra hele landet på alle ugens dage, året rundt

Ring derfor NU på TLF. 86 87 12 24 og hør, hvordan du omgående får din pårørende eller dig selv i alkoholbehandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Hvad vil det sige ikke at kunne tåle alkohol?

Der er faktisk to måder ikke at kunne tåle alkohol på. I den ene udgave er personen fysisk intolerant overfor selv små mængder alkohol og bliver syg af det. I den anden udgave – den alkoholiske variant – kan personen drikke store mængder alkohol uden at føle ubehag ved det. Til gengæld kan han/hun ikke stoppe igen.

Alkohol nedbrydes i leveren af et enzym med det lange navn acetaldehyddehydrogenase.

I første omgang omsættes alkoholen til stoffet acetaldehyd, som er giftigt for kroppen. Det er dette stof, som giver kvalme, opkastningsfornemmelser og hovedpine, hvis det ophobes i kroppen. 

Det er også acetaldehyd, som giver os tømmermænd. Hvis man har et normalt fungerende acetaldehyddehydrogenase enzym, vil acetaldehyden blive yderligere nedbrudt til det mere harmløse stof acetat, der også kendes som eddikesyre.

Nogle personer har en genetisk mutation, så deres acetaldehyddehydrogenase enzym ikke fungerer ordentligt. Det vil sige, at det giftige acetaldehyd ophobes i kroppen og det medfører en allergisk reaktion med rødmen, hjertebanken, åndenød, hovedpine og hedeture.

Alkoholikeren kan ikke tåle alkohol, fordi den tager magten fra ham. Han vil ende med at drikke sig fuld hver gang han forsøger at drikke moderat, og han vil drikke mere og mere som tiden går. 

I sidste ende vil drikkeriet tage livet af alkoholikeren, hvis han ikke får stoppet i tide.

Tegn på at man ikke kan tåle alkohol

Hvis man får det fysisk dårligt af bare en enkelt genstand, så kan det være tegn på at ens leverceller ikke kan omsætte acetaldehyd hurtigt nok. Man kan også være allergisk overfor det histamin som findes i mange former for alkohol – især mørke former for lagret spiritus som whisky, rom og cognac.

Hvis man ikke kan tåle alkohol fordi man er alkoholiker, er tegnene derimod helt anderledes. Her skal man holde øje med, om man har for vane at drikke mere end man egentlig havde tænkt sig, om man drikker sig fuld på tidspunkter, hvor det er uhensigtsmæssig og om man er begyndt at drikke alene.

Generelt skal man holde øje med om der er et mønster i ens drikkeri og om drikkeriet accelererer over tid. Det kan være tegn på, at man er alkoholiker.

Hvorfor er der nogle der ikke kan tåle alkohol?

Nogle har en genetisk mutation, så deres lever ikke kan nedbryde de skadelige biprodukter af alkohol hurtigt nok. Det vil give dem en allergisk reaktion på alkohol, som minder meget om den man oplever, hvis man forsøger at drikke alkohol mens man er på antabus. Det vil sige hjertebanken, hovedpine, svedeture, rødmen og udslæt.

Omtrent en fjerdedel af alle asiater har denne genetiske mutation, så de ikke kan tåle alkohol. Fænomenet kendes derfor også ”Asian flush”.

Vi ved mindre om, hvorfor nogle af os bliver alkoholikere. Meget tyder dog på, at det også er genetisk bestemt. De færreste alkoholikere er selv klar over, at de har denne genetiske svaghed, når de begynder at drikke alkohol. Det viser sig først, når deres drikkeri er gået hen og blevet et problem for dem.

Kan ikke tåle alkohol mere.

Hvis man når til et punkt, hvor man ikke kan tåle alkohol mere, så har man sandsynligvis aldrig rigtig kunne tåle alkohol. Det er bare først nu, man mærker konsekvenserne af det.

Ud over den førnævnte genetiske mutation, som gør at nogle menneskers acetaldehyddehydrogenase enzym ikke fungerer ordentligt, så kan der også være andre fysiske årsager til, at man ikke kan tåle alkohol. Det kan for eksempel være en betændt bugspytkirtel, så det gør ondt når man drikker alkohol.

Alkoholisme er den anden mest hyppige årsag til betændelse i bugspytkirtlen næst efter galdesten. Her er der altså tale om en lidelse, som er fremkaldt af et alkoholmisbruget.

Skrumpelever, levercirrose, gør også at patienten ikke længere kan tåle at drikke så meget alkohol.

Endelig findes der også mennesker, som ganske enkelt ikke bryder sig om alkoholrusen og følelsen af svimmelhed og kontroltab. De føler sig derfor skidt tilpas, hvis de drikker mere end et par genstande.

Steen Beck daglig leder hos behandlingscenter Søby Park
handling nu

Bliv ringet op af én af vores behandlere

Kontakt Steen Beck, som selv er ædru alkoholiker efter en behandling i 1995, eller en anden af vores medarbejdere på tlf. 86 87 12 24. 

Eller bliv ringet op på et tidspunkt, der passer dig.

Vi besvarer dine spørgsmål og giver dig råd om hvordan du får din pårørende eller dig selv i behandling. 

4 ud af 5 af vores patienter opnår et liv uden alkohol. 

  Hvornår passer det dig bedst?

  Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega et problem med alkohol?

  Så tøv ikke med at kontakte os. TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00
  – også weekend og helligdage –
  Alkoholbehandling der virker

  Derfor vælger mange at gå i behandling hos Behandlingscenter Søby Park

  Ring mig op

  Bliv ringet op