Viden

Medmisbruger / Medafhængig

4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres misbrug.

Behandlingscenter Søby Park tilbyder døgnbehandling af primært alkoholmisbrug, men også andre afhængigheder som kokain, hash og misbrug af receptpligtig medicin.

Vi modtager patienter fra hele landet på alle ugens dage, året rundt

Ring derfor NU på TLF. 86 87 12 24 og hør, hvordan du omgående får din pårørende eller dig selv i alkoholbehandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Hvad er en medmisbruger?

Medmisbruger er et udtryk, som nogle bruger til at betegne en person, hvis tankegang og adfærd er præget af forholdet til en misbruger.

Der er typisk tale om en person med tætte sociale relationer til en misbruger, f.eks. en ægtefælle, kæreste, barn eller forælder til en misbruger.

Udtrykket medmisbruger kan dog være lidt misvisende, da det antyder at personen selv misbruger alkohol eller stoffer. Det er som regel ikke tilfældet.

I dag bruger de fleste derfor betegnelsen medafhængig.

Hvilken adfærd udviser en medmisbruger?

Adfærden hos en medmisbruger, eller rettere medafhængig er kendetegnet ved, at personen har ændret adfærd for at tilpasse sig det unormale liv sammen med en misbruger. 

Ofte er den medafhængige ikke selv bevidst om denne adfærdsændring. Men det unormale er blevet normen.

Adfærden hos en medmisbruger / medafhængig kan variere, men typiske symptomer er, at den medafhængige forsøger at dække over alkoholikeren eller ”holde facaden udadtil”, så omverden ikke skal opdage hvor slemt det står til.

Medafhængighed kan også give sig udslag i ”kontrolsyge”. 

Den medafhængige part vil hele tiden tjekke og kontrollere alkoholikerens / misbrugerens adfærd. For eksempel ved at undersøge skabe og skuffer for flasker, eller ringe dem op i tide og utide for at kontrollere, at de er ædru og clean.

Endelig kan den medafhængige også ændre adfærd i retning af overdreven perfektionisme i sit eget liv, som et forsøg på at kompensere for ”liget i lasten”.

Eller personen kan udvikle et overlegenhedskompleks i forhold til alkoholikeren / misbrugeren, hvor de hele tiden taler ned til misbrugeren og behandler ham som et barn.

Medmisbruger når en nærtstående er alkoholiker.

Jo tættere ens sociale relation er til en alkoholiker, jo større er risikoen for at man udvikler medafhængighed.

Derfor ser man ofte medafhængig adfærd hos ægtefæller eller børn til alkoholikere. Men også forældre og kærester til alkoholikere er i farezonen for at udvikle medafhængig adfærd, hvis problemet får lov at udvikle sig.

Oftest er den medafhængige til alkoholikeren ikke selv bevidst om at de har ændret adfærd som følge af partnerens eller forælderens alkoholisme.

Som regel sker adfærdsændringen ud fra den aller bedste hensigt. De ønsker at skåne alkoholikeren for andres ringeagt og fordømmelse, og derfor går de ind og dækker over hans unormale adfærd.

De fejer op, glatter ud og reder tråde ud på hans vegne.

Problemet med denne adfærd er dels, at den medafhængige selv udvikler et problematisk adfærdsmønster, hvor de f.eks. begynder at lyve overfor venner og kolleger, og dels medvirker alle deres bestræbelser kun til at skjule og forhale det virkelige problem – nemlig alkoholikerens misbrug.

Alkoholproblemer forsvinder ikke ved at man skjuler dem. De vokser sig kun større.

alkoholisme

Hvordan hjælper man en medmisbruger?

Ligesom alkoholikeren skal have hjælp til at løse sit problem, så gælder det også for den medafhængige.

Både alkoholikeren og den medafhængige har det til fælles, at de har udviklet en usund adfærd og nogle uhensigtsmæssige reaktionsmønstre, som de kan komme til at hænge fast i, hvis de ikke får hjælp.

Det første og vigtigste skridt for den medafhængige er at bryde isolationen og tavsheden. 

At få talt åbent og ærligt med nogen om, hvordan de har det. Få sat ord på hvad de tænker og føler. 

I Behandlingscenter Søby Parks behandlingstilbud for en alkoholiker er et program for familien og begrebet medafhængighed naturligvis inkluderet. 

Det bedste er at tale med andre som har stået i samme situation, og som har fundet vejen ud af deres medafhængige adfærd. De har nogle erfaringer som kan gavne andre.

Ligesom AA er et fællesskab for alkoholikere, der ønsker at stoppe med at drikke, så findes der også tilsvarende fællesskaber for medafhængige, der ønsker at komme ud af deres medafhængighed.

Der er for eksempel Al-Anon, som er for alle pårørende til alkoholikere, og der er et andet fællesskab, der hedder ACA, som står for Adult Children of Alcoholics, altså voksne børn af alkoholikere.

Udover at vi tilbyder en optimal alkoholafvænning og dybdegående alkoholbehandling med en succesrate på 80%, byder vi med vort domicil på Herregården Søbygaard på meget trygge, unikke og tiltalende samt inspirerende rammer – de er i virkelig særklasse indenfor dansk alkoholbehandling – vel at mærke uden vi er dyrere end andre steder.

Kan en medmisbruger komme i misbrugsbehandling?

Hvis vi taler om en medafhængig – altså en pårørende til en misbruger, så skal personen IKKE selv i misbrugsbehandling.

Den medafhængige kan derimod få hjælp til at løse deres medafhængighed på anden vis.

På Behandlingscenter Søby Park tilbydes en såkaldt familiebehandling til alkoholikerens / misbrugerens nærmeste pårørende. Det kan f.eks. være ægtefæller, kærester eller voksne børn til alkoholikeren.

Familiebehandlingen er en del af behandlingspakken, når en patient indskrives på Behandlingscenter Søby Park. 

Alle pårørende som ønsker det, har mulighed for at deltage i familiebehandlingen så længe de har lyst.

Familiebehandlingen på Behandlingscenter Søby Park foregår ssom et forløb hver torsdag aften med en varighed på en god times tid til hvert møde. Tid som er givet godt ud for den medafhængige. 

Steen Beck daglig leder hos behandlingscenter Søby Park
handling nu

Bliv ringet op af én af vores behandlere

Kontakt Steen Beck, som selv er ædru alkoholiker efter en behandling i 1995, eller en anden af vores medarbejdere på tlf. 86 87 12 24. 

Eller bliv ringet op på et tidspunkt, der passer dig.

Vi besvarer dine spørgsmål og giver dig råd om hvordan du får din pårørende eller dig selv i behandling. 

4 ud af 5 af vores patienter opnår et liv uden alkohol.

    Hvornår passer det dig bedst?

    Alkoholbehandling der virker

    Derfor vælger mange døgnbehandling hos Behandlingscenter Søby Park

    Ring mig op

    Bliv ringet op